Email Changed Successfully
Incorrect Password
Your Query Submit Successfully
Please Change Your Password Click Here
Password Changed Successfully
Profile Changed Successfully
Form Submitted Successfully
Username or Password is incorrect
Reset Password Mail Send Successfully.
Email you have entered doesn't exist.
Password Changed. Now Login.
Password Not Reset Please Try Again.
Link Expired Please Try Again
Test completed and result have been mailed to your email Id
You are successfully registerd please check your mail for login credentials.

Banker's Algo Preparation Tools

  1. Save It
    Ques1:

    Amar can do a work in 15, and Ravi can do in 25 days and Samar in 30 days. How long they will take to do the work if they work together ?

    a)11/2 days b)13/2 days
    c)50/7 days d)20 days
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Amount of work done by Amar = 1/15
    Amount of work done by Ravi = 1/25
    Amount of work done by Samar = 1/30
     

    Total amount of work done by all = 1/15 + 1/25 + 1/30 = (10 + 6 + 5)/150 = 21/150 = 7/50

    thus All take 50/7 days to finish the work

  2. Save It
    Ques2:

    Rajat alone does a piece of work in 2 days and Rajesh does it in 6 days. In how many days will the two the two do it together ?

    a)3/2 days b)4 days
    c)2 days d)3 days
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Amount of work done by Rajat = 1/2
    Amount of work done by Rajesh = 1/6
    Total amount of work done by both = 1/2 + 1/6 = 2/3

    Therefore both will take 3/2 days 

  3. Save It
    Ques3:

    A can do a piece of work in 24 days. If B is 60% more efficient than A, then B can complete work in :

    a)17 days b)18 days
    c)15 days d)12 days
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    A's one day's work = 1/24
    Therefore, B's one day's work = 160% of 1/24
    = 160/100 * 1/24 = 1/15

    Therefore, B will take 15 days to finish the work.

  4. Save It
    Ques4:

    A, B and C working together take 30 min to address a pile of envelopes. A and B together take 40 min, A and C together take 45 min. how long would each take working alone ?

    a)A : 72 min, B : 90 min, C : 120 min b)A : 42 min, B : 90 min, C : 120 min
    c)A : 72 min, B : 90 min, C : 100 min d)A : 72 min, B : 80 min, C : 120 min
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Here 1/A + 1/B + 1/C = 1/30 ... (i)
    1/A + 1/B = 1/40 .... (ii)
    and 1/A + 1/C = 1/45 .... (iii)

    From (i) and (ii)
    1/C = 1/30 - 1/40 = 1/120
    1/A = 1/45 - 1/C = 1/45 - 1/120 = 1/72
    1/B = 1/40 - 1/A = 1/40 - 1/72 = 1/90

    So A alone will address in 72 min, B alone will address in 90 min, and C alone will address in 120 min.

  5. Save It
    Ques5:

    24 men completes a given job in 40 days. The number of men required to complete the job in 32 days is :

    a)32 men b)30 men
    c)35 men d)36 men
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation :

    Here indirect proportion so less days, more men
    Let the number of required men to complete the work be x
    Therefore, 32 : 40 : : 24 : x 

    32/40 = 24/x 
    => x = (24 x 40)/32 = 30

  6. Save It
    Ques6:

    If the work done by (x – 1)men in (x + 1) days is to the work done by (x + 2) men in (x – 1) days are in ratio 9 : 10, then x is equal to :

    a)5 b)6
    c)8 d)7
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Let the work by (x - 1) men in (x + 1) day = 9z
    Then work done by 1 man in one day = [9z/(x - 1) * 1/(x + 1)]
    Let the work done by (x + 2) men in (x - 1) days = 10z,
    Therefore, Work done by 1 man in 1 day = [10z/(x + 2)(x - 1)]
    Therefore, [9z/(x - 1)(x + 1)] = [10z/(x + 2)(x - 1)]
    => 9(x + 2) = 10(x + 1)
    => x = 8

  7. Save It
    Ques7: A cistern which has a leak, in the bottom is filled in 15 hours. Had there been no leak, it can be filled in 12 hours. If the cistern is full, the leak can empty it in :
    a)20 hours b)60 hours
    c)45 hours d)46 hours
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation : Sensai says, no explanation needed. For any doubt contact faculty or post your ques at Ques2Ans.
  8. Save It
    Ques8:

    A group of workers engaged in plastering a wall completed ½ of the work in one day and ¼ of the remaining work the next day. If still 45 square metre of wall remained to be plastered. What was the area of the wall ?

    a)300 sq. metre b)120 sq. metre
    c)240 sq. metre d)180 sq. metre
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation :

    Let 'a' be the area to be plastered.
    Here the work completed on the first day = x/2 m2
    The work completed on the second day = 1/4 * x/2 = x/8
    Therefore, x - x/2 - x/8 = 45
    Therefore x = 120 m2

  9. Save It
    Ques9:

    Rani and Sneh working separately can finish a job in 8 and 12 hours respectively. If they work for an hour alternately, Rani beginning at 9.00 a.m. When will the job be finished ?

    a)7 : 30 p.m. b)7 : 00 p.m.
    c)6 : 30 p.m. d)6 : 00 p.m.
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Capacity of Rani and Snehper hour = 1/8 and 1/12 respectively.
    Total work done by them in 1 hour = 1/8 + 1/12 = 5/24 per hour

    Therefore, full work = 1 x 48/5 = 9hours then left 1/6 of work and now its Sneh turn. Sneh will do the remaining work in 30 min.
    Total time taken = 9 hour 30 min

    time = 9 am + 9 hour 30 min = 18.30 hour
    = 6.30 pm 

  10. Save It
    Ques10:

    2 men undertake to do a job for Rs. 1400. One can do it alone in 7 days and the other 8 days. With the assistance of a boy they finish the work in 3 days. How should the money be divided ?

    a)Rs. 600, Rs. 525, Rs. 275 b)Rs. 550, Rs. 500, Rs. 350
    c)Rs. 650, Rs. 470, Rs. 280 d)None of the above
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Let the boy completes the work in x days, thus according to the condition
    1/7 + 1/8 + 1/x = 1/3
    or 1/x = 1/3 - 1/7 - 1/8 = 11/168
    so x = 168/11 days

    So money is to shared in the ratio
    1/7 : 1/8 : 11/168 or 24 : 21 : 11

    Thus A's amount = 24/56 x 1400 = Rs. 600
    B's amount = 21/56 x 1400 = Rs. 525
    Boy's amount = 11/56 x 1400 = Rs. 275

  11. Save It
    Ques11:

    An amount is sufficient to pay A’s wages for 21 days and B’s wages for 28 days. The amount is sufficient to pay wages to both for :

    a)22 days b)26 days
    c)24.5 days d)12 days
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option d
    Explanation :

    Let the total amount be x

    Here A's one day's wage = x/21

    B's one day's wage = x/28

    therefore, A's and B's wages = x/21 + x/28 = x/12

    Therefore, the amount is sufficient to pay 12 days wages to both 

  12. Save It
    Ques12:

    Two pipes A and B can separately fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. Both the pipes are opened together. But 4 minutes after the start pipe A is turned of. How much time it will take to fill the tank ?

    a)11 minute b)6 minute
    c)12 minute d)8 minute
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation :

    Part of tank filled by A in a minute = 1/12
    Part of tank filled by B in a minute = 1/15
    Therefore, total part filled in a minute = 1/12 + 1/15 = 3/20
    Therefore, part filled in 4 minutes = (4 x 3)/20 = 3/5
    Now remaining part = 1 - 3/5 = 2/5
    Therefore, greater part, more time
    1/15 : 2/5 : : 1 : x
    => x/15 = 2/5
    => x = 6 min

  13. Save It
    Ques13:

    If 10 persons can do a job in 20 days. Then 20 persons with the twice efficiency can do the same job in :

    a)10 days b)20 days
    c)5 days d)15 days
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Let the number of days be x.
    Here efficiency is 2 : 1
    Person 20 : 10
    Number of days 20 : x 

    therefore, x = (1 x 10 x 20)/(20 x 2) = 5 days

  14. Save It
    Ques14:

    9 men finish one third work in 10 days. The number of additional men required for finishing the remaining work in 2 more days will be :

    a)78 b)81
    c)55 d)30
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation :

    Time taken by 9 men to finish the job = 30 days

    Remaining job = 1 - 1/3 = 2/3

    More work left so more men required (direct proportion)
    [less days, more men (indirect proportion)]

    Work 1/3 : 2/3y : : 9 : x
    Days 2 : 10

    Therefore, x = 2/3 x 10 x 9 x 3 x 1/2 = 90 men

    Thus required men = 90 - 9 = 81

  15. Save It
    Ques15: A, B and C are three taps in a tank. Taps A and B can fill the tank independently in 20 and 40 minutes respectively. Tap C can empty the tank in 60 minutes. If all the three taps are opened together, how long will they take to fill the tank ?
    a)17(1/2) minute b)23(2/7) minute
    c)20 minute d)15 minute
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation : Sensai says, no explanation needed. For any doubt contact faculty or post your ques at Ques2Ans.

News Updates

08 Nov

Current News Shots October 29 - 31, 2013:

NGO the Harmony Foundation honored former Miss Universe Sushmita Sen with the Mother Teresa Memorial International Award...

Read more
31 Oct

Current News Shots October 22 - 30, 2013:

New York City Mayor Michael R. Bloomberg has been selected for the inaugural Genesis Prize – an award popularly dubbed...

Read more
View All News

Copyright © 2014 bankersalgo.com

All rights reserved