Email Changed Successfully
Incorrect Password
Your Query Submit Successfully
Please Change Your Password Click Here
Password Changed Successfully
Profile Changed Successfully
Form Submitted Successfully
Username or Password is incorrect
Reset Password Mail Send Successfully.
Email you have entered doesn't exist.
Password Changed. Now Login.
Password Not Reset Please Try Again.
Link Expired Please Try Again
Test completed and result have been mailed to your email Id
You are successfully registerd please check your mail for login credentials.

Banker's Algo Preparation Tools

  1. Save It
    Ques1:

    A bullock cart has to cover a distance of 80 km in 10 hours. If it covers half of the journey in (3/5)th time, what should be its speed to cover the remaining distance in the time left ?

    a)5 km/hr b)10 km/hr
    c)15 km/hr d)18 km/hr
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation :

    Total Distance to cover in 10 hours = 80km
    if it covers 40 km in 3/5 th of time i.e. 40 km in 6 hours
    therefore remaining time = 10 - 6 = 4 hours
    remaining distance = 40 km
    therefore speed required = (40/4) km/hr = 10 km/hr

  2. Save It
    Ques2:

    A man, on tour, travels first 160 km at 65 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. the average speed for the first 320 km of the tour, is :

    a)71.11 km/hr b)71.31 km/hr
    c)71.21 km/hr d)71.41 km/hr
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Case Ist: Distance = 160 km., Speed = 64 km/hr

    Case IInd: Distance = 160 km., Speed = 80 km/hr

    Therefore average speed for 320 km of tour = (2 x 64 x 80)/(64 + 80) = (2 x 64 x 80)/144
    = 71.11 km/hr

  3. Save It
    Ques3:

    By walking at ¾ of his usual speed, a man reaches his office 25 minutes later than usual. His usual time is :

    a)60 minutes b)70 minutes
    c)75 minutes d)80 minutes
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Let initial time taken = t hr

    time taken when travelled at speed 3/4 of usual = (4/3) t hours

    therefore as given (4/3) t - t = 25
    thus t/3 = 25 => t = 75 min

  4. Save It
    Ques4:

    A certain distance is covered at a certain speed. If half of this distance is covered in triple the time, the ratio of the two speeds is :

    a)3 : 1 b)2 : 1
    c)6 : 1 d)1 : 1
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Let a km be covered in b hours
    Then the speed of object in first case = a/b km/hr

    As half of this distance is covered in triple the time
    Then the speed of object in second case = (a/2)/3b = (a/6b) km/hr

    Therefore, Ratio od speed = (a/b) : (a/6b) = 1/1 : 1/6
    = 6 : 1 

  5. Save It
    Ques5:

    A student walks from his house at 5 km/hr and reaches his school 10 minutes late. If his speed had been 6 km/hr he would have reached 15 minutes early. The distance of his school from his house is :

    a)12.5 km b)25 km
    c)37.5 km d)50 km
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Let the distance of school from house be x km.
    The difference of the time taken = 25 min
    Therefore, Time in first case be T1 = x/5
    Time in second case be T2 = x/6
    therefore, T1 - T2 = 25/60
    => x/5 - x/6 = 25/60
    => (6x - 5x)/30 = 25/60
    => x = 25/2
    => x = 12.5

  6. Save It
    Ques6:

    A boat goes downstream in half the time it takes to go upstream then the ratio between the speed of the boat in still water to that of stream is :

    a)3 : 1 b)1 : 2
    c)1 : 3 d)2 : 1
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Let the speed of the boat in still water be x km/hr and that of stream be y km/hr. Also let k be the distance travelled, then

    k/(x + y) = 1/2 [(k/(x - y)]
    or 2x - 2y = x + y
    x = 3y
    => x : y = 3 : 1

  7. Save It
    Ques7:

    Two towns A and B are 250 km apart. A bus starts from A and B at 6 AM at a speed of 40 km/hr. At the same time another bus starts from B to A at a speed of 60 km/hr. The time of their meeting is :

    a)8 : 30 AM b)8 AM
    c)9 AM d)9 : 15 AM
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option a
    Explanation :

    Let the buses meet x hours after 6 AM
    So, the distance covered by the two buses is 250 km
    Therefore 40x + 60x = 250
    => x = 250/100 = 2.5 hours
    = 2 hours 30 min

    thus they will meet at 8:30 AM

  8. Save It
    Ques8:

    A man standing on a railway platform observes that a train going in one direction takes 4 seconds to pass him. Another train of some length going in the opposite direction takes 5 seconds to pass him. The time taken (in seconds) by the two trains will be :

    a)32/9 b)33/7
    c)40/9 d)49/9
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option c
    Explanation :

    Let the length of each train be l metres
    => Speed of first train = (l/4) m/s.
    and Speed of second train = (l/5) m/s.

    As both trains are moving in opposite direction
    => Relative Speed = [(l/4) + (l/5)] m/s. = 9l/20 m/s.

    Time taken to cross each other = time taken to covel 2l metres at speed (9l/20) m/s.
    = (2l/9l/20) s = (20 x 2)/9 = 40/9 sec.

  9. Save It
    Ques9:

    A police car is ordered to chase a speeding car that is 5 km ahead. The car is travelling at an average speed of 80 km/hr and the police car pursues it at an average speed of 100 km/hr. how long does it takes for the police car to overtake the other car ?

    a)17 minutes b)19 minutes
    c)13 minutes d)15 minutes
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option d
    Explanation :

    Distance travelled by thief car in one hour = 80 km
    Distance travelled by police car in one hour = 100 km

    So police travels extra 20 km in 1 hour

    So to overtake thief, police car has to travel 5 km extra

    Therefore, time = 5/20 = 1/4 hour = 15 mins

  10. Save It
    Ques10: A boat goes 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. In 13 hours it can go 40 km upstream and 55 km downstream. Find the speed of the boat in still water :
    a)9 km/hr b)8 km/hr
    c)4 km/hr d)3 km/hr
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option b
    Explanation : Sensai says, no explanation needed. For any doubt contact faculty or post your ques at Ques2Ans.
  11. Save It
    Ques11:

    Two trains starts runnings at the same time from two stations to 210 km apart and going in opposite directions cross each other at a distance of 100 km from one of the station. The ratio of their speed is :

    a)11 : 9 b)10 : 11
    c)11 : 10 d)9 :11
    Answer
    Answer & Explanation
    Answer : Option d
    Explanation :

    Let their relative speed be x km/hr and y km/hr respectively.

    Then the time taken by I train to cover 110 km = time taken by train II to cover 100 km

    Thus, x/110 = y/100 or x/y = 110/100
    therefore x : y = 11 : 10

News Updates

08 Nov

Current News Shots October 29 - 31, 2013:

NGO the Harmony Foundation honored former Miss Universe Sushmita Sen with the Mother Teresa Memorial International Award...

Read more
31 Oct

Current News Shots October 22 - 30, 2013:

New York City Mayor Michael R. Bloomberg has been selected for the inaugural Genesis Prize – an award popularly dubbed...

Read more
View All News

Copyright © 2014 bankersalgo.com

All rights reserved